De Bachmobile
Over de Bachmobile

Over de Bachmobile

Hoe zijn jullie bij de Bachmobile gekomen?

Bart: “We kwamen op het idee om concerten in de Twentse natuur te geven tijdens de eerste lockdown in het voorjaar van 2020. In de tijd van onze afgelaste repetities en concerten fietsten we langs zo veel mooie plekken, dat we begonnen te fantaseren over concerten langs fiets- en wandelroutes. Dat is nu een tour geworden met onze bakfiets.”

Saskia: “Tijdens de lockdown vorig jaar heb ik de Twentse natuur echt ontdekt. Tijdens zomerse fietstochten kwamen we langs de mooiste plekjes, en ik was verrast door wat Twente te bieden heeft. Met onze Bachmobile-tour willen we deze bijzondere plekken uitlichten door er muziek te maken. Zo is het idee van de Bachmobile geboren.”

Bart: “Wat we ook heel belangrijk vinden aan dit project, is dat we de muziekcultuur uit het westen van het land ’teruggeven’ aan de regio. Ik kom zelf uit Almelo (geboren en getogen), en Saskia komt uit Maastricht. Na onze studies is het mooi om een stap terug te doen om te zien waar we vandaan komen, en hoe we onze geboortestreken met muziek kunnen verrijken.”

Waarom Bach?

Bart: “Muziek van Bach is van een tijdloze schoonheid. Wij hebben ervoor gekozen om tijdens onze korte concerten de Tweestemmige Inventies te spelen. Dat zijn korte, ‘inventieve’ stukjes waarin Bach zijn componeerkunsten laat horen door uit een kleine kiemcel een stukje te schrijven. Hij doet dit met allemaal componeertrucjes, waarbij de twee stemmen om elkaar heen draaien als een danspaar. De kiemcel van een inventie gebruikt hij niet alleen van links naar rechts, maar ook ondersteboven, van rechts naar links en soms zelfs beide! En dat allemaal zonder dat door hebt dat je naar iets ‘wiskundigs’ zit te luisteren.”

Saskia: “De Inventies zijn daarnaast heel toegankelijk, en geschikt om buiten te spelen. De karakters van de stukken zijn heel uiteenlopend, en daarmee perfect voor een kort concert van ongeveer een kwartier. Daarnaast is de muziek van Nederland heel geliefd. Wat we vooral leuk vinden, is om de muziek van Bach ‘de natuur in’ te brengen, op verrassende plekken waar je dit normaal gesproken niet zult horen.”

Hoe kunnen deze concerten gratis zijn?

Fonds Podiumkunsten heeft in verband met de coronapandemie een speciale regeling voor makers: De Balkonscènes. Wij hebben een aanvraag gedaan bij het fonds om ons project uit te voeren, en deze is eind mei gehonoreerd. Hierna zijn we heel snel aan de slag gegaan met foto’s maken, een website ontwerpen. We kunnen de concerten voor het publiek gratis aanbieden dankzij de bijdrage van het Fonds Podiumkunsten. Wilt u nu graag een privéconcert van de Bachmobile? Neem dan contact op via het formulier.

Biografie Saskia

Biografie Bart

De Bachmobile is een initiatief van violiste Saskia Frijns en altviolist Bart Folkers, mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten. Heeft u vragen of opmerkingen? Neem contact op via het formulier.